De Belastingdienst is het afgelopen jaar een nieuwe koers ingeslagen om een einde te maken aan de inzet van zzp’ers in de thuiszorg. Minstens 1200 zelfstandigen zijn de dupe geworden van de handhaving en kunnen niet meer werken. Dat meldt Nieuwsuur zondag.
Schijnzelfstandigheid
De Belastingdienst treedt volgens Nieuwsuur op tegen de zzp’ers, die zich volgens de dienst schuldig maken aan schijnzelfstandigheid. Zelfstandigen mogen van de wet niet als ‘onderaannemer’ werken voor thuiszorgorganisaties, die de thuiszorg moeten leveren.
Terminale Patiënten
De thuiszorg voor terminale patiënten zou met name in gevaar zijn, aldus thuiszorginstellingen en vakbond FNV Zelfstandigen. Mensen in loondienst zouden de benodigde thuiszorg niet kunnen leveren. De hulp moet 24 uur per dag en gedurende langere tijd beschikbaar zijn. Mensen in loondienst mogen dat niet. De helft van de gedupeerde zelfstandigen zou inmiddels in beroep zijn gegaan.
Reactie Ministeries
Nieuwsuur vroeg staatssecretaris Wiebes van Financiën om een reactie. De ministeries van Financiën, Volksgezondheid en Sociale Zaken staan achter het huidige beleid, maar zeggen dat ze bereid zijn om knelpunten op te lossen als dat nodig is: “De basis waarop een zorgverlener arbeid verricht, moet aansluiten bij de daadwerkelijke arbeidsrelatie. De Belastingdienst en het UWV hebben de opdracht in alle sectoren hierop toe te zien en kunnen als uitvoeringsorganisatie niet eigenstandig besluiten bepaalde groepen of gevallen van handhaving uit te zonderen. (…) Het kabinet dient komende week een wetsvoorstel in dat ook opdrachtgevers verantwoordelijk maakt voor de beoordeling van de arbeidsrelatie,” aldus een gezamelijke reactie aan Nieuwsuur.