06-5351-3978

Fiscus, camera’s en belastingontduiking

De Belastingdienst wil automobilisten die motorrijtuigenbelasting (MRB) ontduiken vanaf volgend jaar opsporen met camerabeelden die op de openbare weg worden gemaakt. Dat blijkt uit het wetsvoorstel ‘overige fiscale maatregelen’ dat onderdeel uitmaakt van de Prinsjesdagstukken. Dat schrijft het AD.

ANPR-technologie

Vanaf 1 januari 2019 wil de fiscus het nummerbord van elke automobilist op de openbare weg scannen via zogenoemde Elektronische Camerabeelden-camera’s boven de Nederlandse wegen met ANPR-technologie. Ook camera’s op scanauto’s en flitspalen gaan hiervoor gebruikt worden.

Belastingontduiking

De maatregel richt zich vooral op overtreders die onterecht gebruikmaken van fiscale faciliteiten. In bepaalde gevallen wordt geen of een gereduceerd MRB-tarief geheven. Zo rijden er mensen met een groen kenteken rond die onterecht gebruik maken van de handelaarsregeling. Ook zijn er mensen die hun auto hebben laten schorsen voor de belasting, omdat ze er niet meer mee zouden rijden, maar dit toch doen. Met de beelden wil de Belastingdienst controleren of de genoemde fiscale faciliteiten terecht zijn toegepast.

10 miljoen

Met het ANPR-systeem worden het kenteken, de datum, het tijdstip en de locatie van de auto door de Belastingdienst verzameld en verwerkt. Door de maatregelen denkt de fiscus zo’n 10 miljoen euro per jaar binnen te halen. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens heeft de Belastingdienst in het wetsvoorstel duidelijk aangegeven hoe de beelden worden gebruikt en waarom deze beelden nodig zijn om belastingontduiking tegen te gaan. Ook is duidelijk hoelang de beelden bewaard blijven. Bron : Nextens

Nieuws

Nieuwsarchief

Archieven